Cochabamba Department, Bolivia - Polarsteps
Na La Paz was het tijd om samen met Floor wat onbewoonder te gaan zitten. Na een ongekend oncomfortabele busreis, vol met krijsende kinderen en weinig ruimte kwamen we, gezegend met een drie uur langer dan normaal durende busreis, aan in Cochabamba. Dit was een noodzakelijke stop om na een nog oncomfortabelere minibus rit (inclusief lekke band) na 6 uur aan te komen in Torotoro. Vanuit hier konden we meerdere tours doen, waaronder langs dinosaurus afdrukken, watervallen, canyons en grotten.
We kozen voor de hike langs de afdrukken en de canyon. Geen van ons drieën had gedacht dat het een intensieve hike zou worden. Dit werd iets anders dan voorgesteld. Met onze eigen gids Gladys trokken we eropuit. Ze kon een woord Engels, maar dat kwam ten goede van ons Spaans, wat we al even niet gesproken hadden. Ze praatte super duidelijk en wilde ook graag Engelse woorden leren, waardoor het allemaal super informatief werd. Het een was nog indrukwekkender dan het ander en na een prima afdaling kwamen we bij de watervallen, waar we alle drie het ijskoude water getrotseerd hebben. De hike terug was er een voor in de boeken. Door de canyon heen klommen we over rotsen, stenen en langs riggels. De een nog groter en gevaarlijker dan de ander. Vervolgens stopten we vlak voor de loodrechte weg omhoog. Twijfelend overwogen we om terug te gaan door de steilheid, maar uiteindelijk vertrouwden we Gladys. Dit resulteerde in voor mij de gevaarlijkste hike die ik tot nu toe gedaan heb, maar ik heb me geen moment in gevaar gevoeld. We hadden het in ons hoofd wat erger gemaakt en het bleek vooral enorm gaaf te zijn. Na een hike van in totaal 7 uur kwamen we uitgeput aan in ons hostel, klaar voor een middagdutje.
Die avond waren we van plan een paar potjes te kaarten en er redelijk vroeg in te gaan om de volgende dag naar de grotten te gaan. Maar een Hongaar, Zweed en een Australiër gooide roet in het eten door het kampvuur aan te doen en ons uit te nodigen voor een glaasje of twee. Dit bleek gezellig, maar de nekslag voor onze ambities om de volgende dag vroeg op tour te gaan. Voldaan gingen we die middag terug naar Cochabamba, waar we onze laatste dag en avond met Floor hebben gehad. Onwijs leuk haar erbij gehad te hebben en waarschijnlijk zien we elkaar weer als Thijmen (haar vriend) ook in dit deel van de wereld is. Can’t wait 😬
Zuid-Amerika
Cochabamba Department