Porto, Portugal - Polarsteps

Via Withlocals hadden we een tegeltjes en graffiti tour met Carlos geboekt. Om half 11 stond hij ons op te wachten bij de kerk van Saint Ildefonso. Deze kerk is in 1700 gebouwd en anders dan de meeste andere kerken wordt hij niet gerestaureerd maar zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat gehouden. Aan de buitenkant zijn bijvoorbeeld de glas in lood ramen in zeer slechte staat, terwijl ze aan de binnenkant prachtig zijn. Mooi contrast. Al lopend gaf Carlos informatie over de verschillende bouwstijlen en architectuur van de stad. Overal zie je tegeltje. Op de balkons van kleine huisjes. Hele kerkmuren en zelfs de graffiti is vaak in tegeltjes stijl. Een opvallende graffiti in zwart wit had de tekst Quemes porto en dat betekend duister porto, er waren veel doodskoppen in verwerkt, het was de muur van de motorclub Barracuda. We liepen bergafwaarts naar het station Estacao de Sao Bento. Hier zijn op meer dan 20.000 tegeltjes (azulejos) voorstelling van vroeger weergegeven. De grootste voorstelling zijn in blauw, de bovenste tegelrand is met gekleurde tegeltjes. De tegeltjes werden eerst beschilderd, daarna gebakken en als puzzel tegen de wanden bevestigd en soms is er een tegeltje op de verkeerde plek terecht gekomen, wat het dan extra speciaal maakt. Prachtig station. Carlo liet ons midden op een kruispunt stoppen op een vluchtheuveltje , hier was een kruis in de weg en als je in het midden van dit kruis stond, dan vormen 4 kerken de uiteinden van een kruis en ben jij het middelpunt, vanzelfsprekend is dit een heilige plek voor de katholieken. Het is vanwege Pasen erg druk in Porto. De beroemde boekwinkel van Harry Potter had een rij van zeker 800 meter van wachtende mensen. Daarna kwamen we bij Igreja do Carmo, 2 kerken die vanwege een verbod om 2 kerken naast elkaar te bouwen zijn verbonden met het smalste huis van Porto. Door het verbod mochten de heilige muren elkaar niet raken en woonden er mensen in het smalle huis. Op het uitzichtpunt Miradouro da Vitoria was het ook een drukte van belang. Je hebt daar een geweldig uitzicht op de rivier de Douro, de porthuizen en opslagplaatsen en de beroemde Louis I boogbrug. Verder naar beneden kwamen we langs een mini kattenopvang waar de katten lekker in reismandjes lagen te slapen. Via winkelstraten vol delicatessen liepen we naar het bovenste deel van de Louis I brug. Hier rijdt de metro over de brug en verder is het wandelgebied. Onze wandeling met Carlos eindigde daar bij het uitzichtpunt vanaf de andere kant van de rivier waar je de oude stad kon overzien met de kerken en andere markante gebouwen waar we net geweest waren. Tijdens de wandeling motregende het. Na de wandeling brak de zon door. We zijn met de metro terug gegaan. We hadden de plaatselijke lekkernij Pasteis de Nata gekocht en die hebben we op ons balkonnetje in de zon opgegeten. Het bleek een soort puddingbroodje. Heerlijk gegeten bij Muu Steakhouse. Iets met gegratineerde kaas geserveerd in een bot. Een perfecte steak en een verrassend dessert. Een witte chocolade ei die je kapot moest slaan met een lepel en daar zat ricotta vulling in. Erg vriendelijk personeel. Aanrader als je hier ooit komt.
  1. Portugal
  2. Porto