Coimbra, Portugal - Polarsteps
De weersvoorspellingen waren dramatisch voor vandaag maximaal 9 graden en buien. Daarom zijn we naar Coimbra gegaan een stad ongeveer 60 kilometer verderop.
We namen de snelweg en toen we deze opreden zagen we het eerste kwartier geen andere auto’s, iets wat bij ons hooguit op zondag ochtend om 8 uur voorkomt. Het was het eerste uur droog en we zagen zelfs een zonnetje. Toen we Coimbra inreden kwamen de voorspellingen opeens uit. Er kwam een bui over die de ruitenwissers niet aankonden en het ging over in hagel. Kortom blij dat we in de auto zaten. We reden verkeerd namelijk naar de nieuwe universiteit, een enorm lelijk betonblokken gebouw.
De navigatie opnieuw ingesteld en naar de juiste universiteit gereden. Indrukwekkende muren van een aquaduct geven het begin van de wijk aan. De universiteit stamt uit 1290. We liepen ook hier verkeerd en kwamen uit bij de Sé Novo kathedraal. Je moest 1 euro entree betalen en voor elke kapel die je wilde verlichten 50 cent. De kerk was mooi, niet heel anders dan andere kerken. Er was ook een tentoonstelling van religieuze beelden met ieder een venster op de borst waar een reliek in zat. Ik heb dit soort beelden nog niet eerder gezien.
Daarna kochten we een entree ticket voor de universiteit. Je gaat de poort door en komt op een groot plein waar het standbeeld van Koning João III staat. Daarna kan je de grote gebouwen rond het plein bezoeken. Wij begonnen met het koninklijk paleis. Mooie plafonds met daarop wapenschilden geschilderd en aan de wanden hangen schilderijen van alle koningen van Portugal.
Daarna een bezoek aan de S. Michael’s Kapel. Hier hangt een prachtig pijporgel.
Helaas konden we vanwege het slecht weer de toren niet op, deze is gesloten bij regen. Jammer want het geeft een mooi overzicht over de stad.
Het klapstuk van het universiteitsterrein is de Joanina bibliotheek. Er is hier een beperkte toegang van 60 mensen per sessie en de tijd krijg je door bij het kopen van je ticket. Wij mochten om 14 uur. De eerste zaal vonden we niet heel erg indrukwekkend en de verplichte 10 minuten waren voor ons te lang om alleen maar naar een paar rijen boeken te mogen kijken. Toen mochten we de echte bibliotheek in. Wat prachtig. De plafonds helemaal beschilderd, de houten boekenkasten tot aan het plafond (zeker 4 meter) de portretten, de grote leestafels. Er schijnen vleermuizen in de bibliotheek te wonen, die met het vangen van insecten bijdragen aan het conserveren van de boeken.
Daarna zijn we via de botanische tuin, met daarin een grote oude kas terug gelopen naar de auto.
In een specialiteiten winkeltje hebben we kaasjes en worstjes gekocht. We zijn er klaar mee dat de restaurant nooit open zijn als wij willen eten en ik wil niet in het donker door de onverlichte bergen rijden, dus daarom deze oplossing.
Rond 17 uur waren we terug en eigenlijk vinden we dat we geluk hebben gehad met het weer. De buien zijn gevallen toen we in gebouwen waren of in de auto. De keren dat we moesten lopen hebben we het droog gehouden.
We zijn nog even langs geweest bij onze gastheer, die ons de foto’s van de brand in 2017 wilde laten zien. Er heeft een gebied van zeker 40 bij 60 kilometer in brand gestaan en hij heeft direct na de brand foto’s gemaakt van de schade aan gebouwen, auto’s, fabrieken en de natuur. Ik kan me voorstellen dat dit een verschrikkelijke ervaring moet zijn geweest.
Portugal
Coimbra