Fátima, Portugal - Polarsteps
Eindelijk liet de de zon zich weer zien. Na 2 hele slechte dagen was het vandaag weer geweldig weer. We wilden de omgeving van Fatima bekijken. Eerste reden we naar de verste bestemming Óbidos. Dit was een klein uurtje rijden. Onderweg kwamen we veel pelgrims tegen die (een deel van de) route naar Santiago de Compostela aan het lopen zijn. Gele hesjes, een wandelstok en een oranje padvinders das om. Wel vreemd dat we ze op zo’n groot deel van de autoweg tegen kwamen, ik dacht dat de route langs landwegen zou lopen.
We wilden naar de stadsmuur van Óbidos. Onze navigatie bracht ons bij een weg omhoog, waar Evert soms 4 keer moest steken om de bochtjes te kunnen maken. Opeens mochten we niet meer verder en hebben we de auto geparkeerd. We kwamen de stad in via een lelijke poort en we besloten omhoog te lopen, want bewegwijzering was er niet. Na een paar straten kwamen we in de hoofdstraat waar het een drukte van belang was. We zijn eerst koffie gaan drinken met de lokale specialiteit: kersenlikeur uit een chocolade bakje. Smaakte als kersenbonbon.
Daarna liepen we door en kwamen bij een prachtige souvenir winkel met alleen maar sardines in blik. Je kon er een blikje van je eigen geboortejaar kopen en een gold blikje met daarin sardines zonder graat en vel met eetbaar goud. Het duurste blikje was een blikje met sardine eieren, deze kostte 40 euro. Er was ook een boekwinkel in een kerk.
Daarna dachten we dat we toegang moesten betalen om de muur op te kunnen. Het bleek toegang tot een internationaal chocolade festival. Allemaal specialiteiten tentjes met chocolade. Ik wilde hier wel blijven, maar dat ging mooi niet door. Uiteindelijk vonden we een paadje naast de stadsmuur. Hier had je uitzicht over de landbouwgebieden rondom de stad.
Daarna via verschillende kerken, waarvan er een ook binnen mooi beschilderd was en via een begraafplaats terug naar de auto.
Door naar Nazaré. Nazaré is een kustplaats waar de hoogste golfen ter wereld te zien zijn. Natuurlijk niet nu. Het uitzicht is spectaculair vanaf het Miradouro bij de kerk Igreja de Nosa Senhora de Nazaré. Net over het hoogste punt staat het standbeeld Veado, dit geeft aan dat dit een van de beste surfspots ter wereld is. We hebben op het plein sardines gegeten.
Daarna zijn we naar de vuurtoren op het strand beneden geweest. We hebben geprobeerd de golven op foto en film te zetten, het is een beetje gelukt, je kan het gevoel van het opstuivende water haast niet vastleggen.
Daarna door naar Batalha. Batalha is een gigantische klooster. Bij binnenkomst lijkt het een gewone kerk, met alweer een altaar en mooie glas in lood ramen. Naast deze gebedsruimte is de stichters kapel waar graven zijn van koning Johan de eerste en zijn vrouw en kinderen.
Daarna kon je via binnentuinen omringd door zuilengalerijen het hele klooster ontdekken. Je hebt soms zicht op de gerestaureerde toren en het klokkenspel. Er was een expositie van gekruisigde beelden. Ze waren van hout en ze hadden allemaal voeten, verder waren ze soms wel en soms niet herkenbaar als mens.
Tenslotte kwamen we bij de kapel imperfecta, de kapel die nog niet af is. Er zit geen dak op, ondanks dat alles aan de elementen bloot staat is er heel veel te zien. Misschien vond ik dit nog wel het mooiste deel.
Daarna reden we terug naar Fatima.
Portugal
Fátima