North Aegean, Greece - Polarsteps
Het wandelen in de Nachtegaal vallei vonden we een paar dagen geleden zo leuk dat we het gewoon nog een keer gedaan hebben. Dit keer met een betere voorbereiding: wandelkaart gekocht en de app gedownload. Route 25 gingen we lopen. Wandelkaart in het hotel laten liggen en app deed niets, omdat er geen bereik was in het dal. Goed begin!
We waren vastbesloten om in het dal te beginnen en dan naar boven te lopen en niet andersom. We dachten te weten dat als we route 18 weer gingen volgen dat we dan na een paar kilometer route 25 tegen zouden komen. Dus het eerste stukje was hetzelfde. Toen we het bordje met route 25 naar Manolates tegen kwamen moesten we wel even moed verzamelen. Het pad ging bijna loodrecht naar boven. Toch maar gedaan. Wat een klim! De beloning als je eenmaal uit het donkere trap achtige pad komt is een overzicht over de zonovergoten vallei en ook zicht op de zee. Je moet dan wel over een heel smal paadje langs een druiven plateau schuifelen, omdat er niet voldoende ruimte is omdat het pad overwoekerd is met gemene prik planten, voor iemand met hoogtevrees niet de eenvoudigste opgave.
En dan ben je pas halverwege! Vooral de laatste 1000 meter gaan in de brandende zon over een schuine helling, waarbij je het dorpje al ziet liggen, maar telkens weer een slinger moet maken, zeer moeizaam. Zo blij dat we boven waren.
Na een korte stop in een van de tavernes gingen we via de andere kant van het dorp terug. In het begin is deze route minder leuk, omdat je over een betonnen pad een steile helling naar beneden loopt, ongeveer tot halverwege de vallei. Daarna moet je de normale asfalt weg oversteken, om weer bij een trap achtig pad terecht te komen. Hier is het zicht op de vallei wel weer prachtig op de kleine stukjes dat je een vlak stuk hebt.
We zijn in 2 uur naar boven gelopen en in 1 uur terug.
Daarna terug gereden naar ons dorp waar we een pita Gyros verdiend hadden. Ik heb de hele terug weg van die kleine stekelige bolletjes uit mijn kleding moeten halen, ik denk dat er wel 100 bolletjes op mij waren verzameld.
De rest van de middag hebben we natuurlijk vrij weinig gedaan. Morgen hebben we een relax dag, dus alleen als er iets noemenswaardigs gebeurd horen jullie iets.
Later meer.
Samos Griekenland