Coimbatore, India - Polarsteps

Isha Foundation is de Ashram van de wereldberoemde Sadhguru. Hier hebben we een cursus Angamardana gevolgd, dit is een onderdeel van de Hatha yoga traditie. In de Ashram zelf mag je geen foto's maken, dus er is weinig beeldmateriaal, maar net buiten het terrein staat dit enorme beeld van de Adiyogi, de allereerste Yogi. Sadhguru is voor veel mensen een grote inspiratiebron en staat bekend om zijn meditatietechnieken. We hebben van dichtbij meegemaakt hoe een hele grote groep mensen (in de ashram zijn ongeveer 4000 bezoekers en vrijwilligers) met veel toewijding leeft naar de regels van één man. De Guru (guru betekent leraar) was danook niet bepaald de bescheidenheid zelfe, overal hingen foto's van hem en hij had zo'n beetje alles wat je maar kan merchandisen gemerchandised in de Ashram winkel. Bij de ingang hing een bord met: "Did you already repost Sadhguru's Instagrampost today?" En voor zijn foto's knielden mensen alsof hij hun God was. Voor mij voelde dit een tikkeltje overdreven en misschien zelfs een beetje zorgwekkend. De Guru reist de hele wereld over dus je hebt geluk als je een glimp van hem kunt opvangen. Hij was er wel heel even en helaas heb ik dit niet mogen meemaken, maar Claire vertelde me dat hij op zijn motor door de menigte reed terwijl hij gefilmd werd door een drone. Al met al dus weer een ervaring die niet helemaal aan onze verwachtingen voldeed, maar toch zeker heel leerzaam was en bijzonder om van dichtbij mee te maken!
  1. Wereldreis Eva
  2. Coimbatore