Varanasi, India - Polarsteps
Wat een geluk! Naast ons hotel in Varanasi zit een klein muziekschooltje genaamd Baba School of Music. Volgens de receptionist van het hotel stelt dit niks voor en is het maar iemand die probeert te overleven van muzieklessen (helaas wordt er hier nog erg neergekeken op mensen uit lagere kasten). Ik ben toch maar even gaan kijken en heb gevraagd of er ook Sitarles gegeven werd. Ravi, de eigenaar van de school keek me een beetje verbaasd aan en zei dat het vanavond al kon. "Is goed! Tot vanavond!" zei ik, zonder er al te veel van te verwachten.
Maar de les was geweldig! Mijn leraar Sivank komt uit een famillie van 12 generaties muzikanten. Hun kennis wordt van vader/moeder op zoon/dochter overgebracht en zijn vader is zijn leraar. Ook ooms en tantes, de hele famillie maakt muziek of doet traditionele dans. Inspirerend om te horen hoe ze hun hele leven les blijven houden en blijven leren, want je bent nooit uitgeleerd.
Aan het einde van mijn les besloten we dat ik de volgende dag en de dag erna ook les zou volgen en tussendoor mocht ik altijd langskomen om te studeren.
Zo leerde ik in les 1 toonladders spelen, in les 2 een Indiase compositie en in les 3 gingen we hierover improviseren. Het improv gedeelte wordt trouwens ook wel "thoughts" genoemd, oftewel het uiten van je gemoedstoestand op dat moment. Dit gaat gepaard met gecompliceerde ritmes over meerdere maten die voor mijn westerse brein wel even wennen waren! Maar gelukkig houd ik wel van een uitdaging. Sivank en Ravi vonden dat ik zeker ook een sitar moest bestellen en door moet gaan met online lessen bij Sivank.
Ook heeft Ravi me nog geïnterviewd voor zijn YouTube kanaal, waarin ik vertelde over westerse klassieke muziek.
Wat een mooie ervaring om zo kennis uit te wisselen! Heb ik toch nog mijn Guru gevonden in India😉.
Wereldreis Eva
Varanasi