Madaba Qasabah District, Jordan - Polarsteps
Vandaag hebben we het Al Kerak Castle. Het is een middeleeuws kasteel gebouwd in de 12 de eeuw en door zijn ligging was het in staat de handelsroutes te controleren van Damascus ( Syrië) naar Egypte en Mekka ( Saoudi Arabië) én de bedoeinenherders.
In 1183 werd het kasteel belegerd door Saladin en in 1184 opnieuw als vergelding voor aanvallen op Mekka. Net als de eerste keer werden de belegering voortijdig gestopt. In de loop der eeuwen veranderde het bezit verschillende keren van veroveraar. De omgeving ligt er verlaten bij, toerisme lijkt onbestaand, terrasjes zijn leeg. Een restauranthouder biedt een parkeerplaats aan vlak voor zijn uitbating in de hoop dat we blijven eten. Het is nog te vroeg dus beperken we ons tot frisdrank. Een gids biedt zijn diensten aan en wandelt ons van vertrek naar vertrek. Het kasteel is één van de beste van Jordanië en is mooi gerestaureerd. In vroegere tijden zal de omgeving leeg zijn geweest maar nu is de stad Kerak genaderd tot aan de voordeur. In 2010 heb ik hier al geweest met Jonathan op onze roadtrip naar Zuid Afrika.
De gids vertelt ons dat in 2016 hier een terroristische aanslag werd gepleegd en waar bij een vuurgevecht de 4 terroristen maar ook Jordaanse politiemensen en één Canadese toeriste zijn omgekomen. De aanslag werd opgeëist door IS.
Van het kasteel naar Umm ar Rasas, een stukje noordelijker en behorend tot het werelderfgoed van Unesco. Het is een site waarbij je eerste indruk is ‘ wat een hoop stenen’ . Het meeste is dan ook nog niet opgegraven. Echter het pareltje ligt onder een grote open hangar om de waanzinnig knappe mozaïekvloeren te beschermen. Voor het leggen in vroegere tijden hadden monniken 10 jaar nodig gehad. De site van Umm ar Rasas was oorspronkelijk een legerkamp dat uitgroeide tot een heuse stad. De gebouwen dateren van de 3de tot 9de eeuw en zijn van Romeinse, Byzantijnse en vroeg Arabische oorsprong. Van hier verder noordelijker naar Madaba waar we naar Mount Nebo trekken. De berg van Mozes met een panoramisch zicht op het beloofde land. De berg speelt een belangrijke rol in het Oud Testament. Volgens de bijbel beleefde Mozes hier zijn laatste dagen van zijn leven. Hij bracht zijn volk naar het beloofde land zonder het zelf te kunnen betreden. Buiten de sobere kerk met prachtige mozaïeken staat er buiten een kunstzinnig kruis van Gian Paolo Fantoni. Net voor sluitingstijd ronden we af.
Dag 77
Totaal afgelegde afstand : 19.028 km
‘One day, one night, one moment
Your dreams could be, tomorrow
One step, one fall , one falter
East or west, over earth or by ocean.
One way to be your journey.
This way could be your book of days.
No day, no night, no moment
Can hold you back from trying.
One flag, one fall, one falter
You will find your day
Far and away.
One day, one night, one moment
With a dream to believe in.
One step, one fall, one falter
find a new earth
across a wide ocean
This way become your journey
This journey ends together
Far and away.’