El-Badrashein, Egypt - Polarsteps

Dahab, mijn lievelingsplaatsje, is een gewezen hippie stadje op de weg van Nuweiba naar Sharm-el-Sheikh en gelegen aan de oevers van de Rode Zee. Uitstekende plaats voor diepzeeduiken, snorkelen en in kussens te luieren met aan de overkant van de zee Jordanië. Een fantastisch plaatsje om even te relaxen ondanks het 24 h ultimatum. Het brengt veel toffe herinneringen naar boven. De destijds super lekkere thickshakes ( een milkshake met 7 bollen chocolade ijsroom) is in de loop der jaren verdwenen. Jonathan zal de plek nog niet vergeten zijn. Hier heeft hij voor de eerste keer gaan diepzeeduiken. De omgeving is sterk veranderd, vele hotels staan er verlaten of vervallen bij. Alleen dat ene weggetje met zijn duikwinkeltjes en toffe bars is nog steeds hetzelfde gebleven. We nemen héél rustig onze tijd, drinken een paar koffies en laten het plaatsje op ons inwerken. Richting Sharm-el-Sheikh dan. De politiecontroles nemen toe. Rechts van ons ligt de Sinaï woestijn waar we niet in mogen.. Teveel islamitische terroristen! In de overbekende badplaats Sharm-el-Sheikh is de internationale klimaattop in voorbereiding. Er heerst een uiterst gespannen sfeer. Veiligheidsmensen staan overal. Eric wordt zenuwachtig wanneer ik de grote laan begin af te rijden waar de conferentie zal plaatsvinden. Volgens hem beginnen de veiligheidsmensen te telefoneren. Ik zie echt het probleem niet. Niettemin stellen we vast dat we op onze route van Nuweiba tot het Suez kanaal in het oog worden gehouden. Blijkbaar wordt er tussen de controleposten getelefoneerd. Een eind voorbij Sharm-el-Sheikh wordt Eric gebeld door de politie. We moeten stoppen en wachten tot 2 politiewagens tot bij ons geraken. Althans dat verstaat Eric. Na 15 minuten en geen politie rijden we door. Eric vraagt nog uitleg aan een toevallig passerende politieauto die van niks schijnen te weten. Ettelijke kilometers verder zie ik 2 politiewagens aan een U-turn staan, diegenen die ons belden. Ik wuif en rij door. Eric stopt om zich te melden uitleg maar mag doorrijden, ondertussen zit ik al enkele kilometers verder. We hebben onderweg diesel getankt en blijkbaar opnieuw geen goede. Aan de volgende controlepost valt Eric’s wagen stil en wil niet meer starten. Ik leg nietsvermoedend ook mijn motor stil en deze wil nu ook niet meer starten. We pompen beide diesel door de leidingen en krijgen beide wagens terug op gang. Eric’s motor draait vierkant. Aan de Suez tunnel valt Eric opnieuw stil. Hij steekt een nieuwe dieselfilter maar de wagen blijft moeilijk doen. We zijn enkele uren te laat voor onze deadline van 24h maar zoals verwacht kraait daar geen haan over. Desondanks duiken we beiden de tunnel in onder het Suez kanaal. In de ruime rand van Caïro, in een verlaten straat leggen we de motoren na een lange rit stil. De dag is te lang geweest. Dag 92 Totaal afgelegde afstand : 20.840 km
  1. JanTolleneer
  2. Antwerp - Cape Town 2022-2023