Khartoum, Sudan - Polarsteps
Khartoum, waar de Witte Nijl en de Blauwe Nijl samenvloeien. We kamperen terug op Tutti, een eiland in de Blauwe Nijl. Eerst gaan we met zijn allen thee drinken bij Mohammed. We blijven wat hangen en tegen de middag krijgen we honger. De restaurantjes zijn niet zoals wij gewoon zijn. Ze bestaan uit wat mini stoeltjes langs de stoffige wegen, kleine tafeltjes en je eet wat ze kunnen klaarmaken. Je hoeft geen gebraden kip te vragen, de voorzieningen zijn er niet voor. Lokaal voedsel eet je langs de straat. Ons middagmaal of ontbijt bestaat uit gesneden groenten en tomaat, met olijfolie, sesamzaad en nog wat. Je krijgt één gezamenlijke schotel waar je met zijn allen uit eet. We gaan er niet met onze rechterhanden in, zoals de Soedanezen, maar plooien wat brood en nemen zo de groenten. Niet je linkerhand want dat wordt steevast voor wat anders aangewend 😂😂😂. Je krijgt geen mes of vork. Maar het is super lekker. Je eet dan wel ongekookte groenten, wat je normaal gezien om gezondheidsredenen beter niet doet. Maar ondertussen doen we dat wel, ook ijsblokjes, hopend dat we er geen last van krijgen. Tot nu toe lukt dat wonderwel.
We gaan wat cultuur opsnuiven. Bezoeken het etnologisch museum van Khartoum. Costa en Katherine parkeren hun 4x4 pal op de hoek van het kruispunt. Ik zelf vind 100 m verder een plaats en Eric nog eens 100 m verderop. Na het museum wandelen we terug naar de auto’s. Costa merkt op dat zijn wagen niet langer slotvast is. Zijn rugzak met geld, twee laptops en een fototas die achter de zetel lagen liggen nu op de voorzit open. Maar alles is er nog, zelfs het geld. Enkel een gsm die stuk was is weg. Heel vreemd!!!! Werk van politie? Van intelligence?
Costa is van Wit-Rusland, Katherine van Polen. Heeft zijn afkomst hiermee te maken? Tegen de gevel en pal boven zijn auto staat een camera. De tape willen ze niet laten zien. Katherine belt de Poolse ambassade die met de politie de video komen opvorderen. Of er iets gaat uitvloeien is de vraag?
Dag 119
Totaal afgelegde afstand : 24.821 km