Moyale, Kenya - Polarsteps
Dat we aan de Toyota garage mochten overnachten was heel tof en rustig bij nacht. Tegen de morgen was dit echter anders. De weg loopt hier hellend naar boven waardoor de zwaar beladen auto’s en motorfietsen alles moeten geven om boven te geraken. We mogen ook niets meer laten slingeren of de bavianen zijn er mee weg. De eigenaar van de garage laat onze wagens gratis afspuiten zodat we er precies nieuwe hebben. Hoe tof is dat niet? We zien bavianen van onze kant naar de andere lopen. Kleintjes klampen zich vast aan de buik van de mama’s.
Vanmorgen hebben we afgesproken met onze touroperator ( verplicht ) om onze grensovergang te bespreken en te regelen.
De documenten worden voorbereid, afspraken worden gemaakt en nu moeten we enkel nog op een code wachten die ons toelaat de grens, met onze 4x4’s, te kunnen oversteken. We zijn er bijna!!! Ondertussen zijn onze verzekeringsdocumenten ook klaar en halen we ze af. Nu nog geld omwisselen. Niet in een bank maar op de zwarte markt waar we bijna het dubbel krijgen. We wisselen elk 400 US dollar om en krijgen een groot pak Birr terug. Neen, geen bier maar Birr de Ethiopische munt. Alhoewel het andere ook wel leuk had geweest. We zitten vlak bij een hotel-restaurant maar het eten is wellicht lekker voor de Kenianen maar niet voor ons. Dus eten we opnieuw slechts tweemaal per dag waar chef Eric voor het uitgebreid diner zorgt…. pekesstoemp. Super goedkoop, regionaal vers en lekker klaargemaakt.
We overlopen met de touroperator de laatste wijzigingen aan onze reisweg. Hij zal met ons meerijden tot Adis Ababa, een andere gids zal ons begeleiden voor de volgende 24 dagen.
Zonder hem is het niet toegestaan te reizen in Ethiopië op dit moment. Het noorden blijft ontoegankelijk wegens te onveilig omwille van onlusten. Met de touroperator gaan we, zonder auto’s, koffie drinken in Ethiopië waarvan de bonen naast ons gebrand worden in een schaal boven een vuurtje. Koffie van dit land wordt beschouwd als de beste van de wereld. Mmmmmm!!!!
Dag 153
Totaal afgelegde afstand: 27.834 km