Debub Omo, Ethiopia - Polarsteps

Een 50 kilometer van waar we de nacht doorbrachten en een pittige piste van een half uur komen we aan bij de Karo’s. Het is de kleinste etnische stam van Ethiopië en zijn bekend om hun uitzonderlijke lichaam en gezicht beschildering. Hiervoor gebruiken ze okerpoeder, witte kalk, gele steentjes en andere natuurlijke grondstoffen om zichzelf te kunnen beschilderen. De jonge meisjes bekijken zich in de achteruitkijkspiegel van de Landrover. Ze zijn grappig en willen altijd zien wat je gefotografeerd hebt. Een zwangere vrouw met een bolle buik vraagt mijn naam. Lachend zegt ze dat haar kindje Jan genoemd wordt. In een file van auto’s reikte ooit iemand me 1 kg gemalen koffie aan. Van die koffie doen we een deel in een potje en de rest wordt aan de gemeenschap gegeven. De locatie, waar ze wonen, is prachtig hoog boven de linkeroever van de brede Omo rivier en ten zuiden van de Mursi’s, het is het lager gedeelte van de Omo vallei. We nemen afscheid van hen en wuivend zetten we ons op onze terugweg. We pikken Frank op, een ervaren gids om ons te begeleiden naar de bull jumping bij de Hamer stam. Het is een fascinerend schouwspel van moed en behendigheid dat alle jonge mannen moeten ondergaan naar eeuwenoude traditie. Familie komt van heinde en ver de ceremonie bijwonen. Er is één 16 jarige jongen die voorbereid wordt tijdens de ceremonie en hiermee zijn mannelijkheid moet bewijzen. Vóór het schouwspel loopt een slanke, grote man met een soepele lange twijg rond. Vrouwen en meisjes bieden zich zingend en toeterend aan om gegeseld te worden. Enkelen dragen belletjes aan hun benen. De slagen zijn loeihard, tot bloedens toe. Bloederige striemen zijn duidelijk zichtbaar op rug en armen. De vrouwen en meisjes tonen hun moed en dapperheid door het niet uit te schreeuwen van pijn. Wel héél confronterend. Velen dragen er littekens er littekens van op hun lichaam. De bull jumper is naakt. Andere lijnen voor hem de stieren naast elkaar. Geen simpele taak want sommige stieren hebben andere gedachten. De jumper ondergaat bepaalde rituelen en stapt dan meermaals over de ruggen van de stieren. Zo gauw dit gebeurd is is de ceremonie onmiddellijk afgelopen en gaat iedereen naar huis. We wandelen terug door een brede uitgedroogde rivier naar onze auto’s, bewaakt door enkele kinderen. Met een ondergaande zon in onze rug rijden we terug. De dag was goed en leerrijk. Zó van genoten! Mooi! Dag 175 Totaal afgelegde afstand:
  1. JanTolleneer
  2. Antwerp - Cape Town 2022-2023