Kibanda, Uganda - Polarsteps

Rhino Sanctuary, we staan er vroeg voor op. Eric heeft botten bij, ik niet dus krijg ik er gratis te leen. Het zijn fel blauwe, ik lijk wel een smurf. Een ranger zal met ons meegaan om de dieren te tracken. Ze houden onderling contact met elkaar door speciaal te fluiten. Al vlug zien we de kolossale dieren. Ze zijn na de olifanten de grootste landdieren. Ze worden 40 tot 50 jaar oud en hebben geen natuurlijke vijanden. Ondanks hun logheid kunnen ze snel zijn, tot 40km/h. Je zou het hen niet aangeven. We zien er verschillende, zelfs twee die elkaar aanvallen. Indrukwekkend! We wandelen door het park en temidden van de grote dieren. We hebben ze nu allemaal gezien, de big five. Terug naar onze wagens en verder naar Murchison Falls. Murchison Falls, bangelijke reeks watervallen. Bij het binnenrijden van het park moeten we 120 US Dollars betalen voor onze beide auto’s en 50 US Dollars voor ons elk. Ze vragen maar wat. Bij de watervallen moeten we nogmaals 10 US dollar betalen. Kamperen mogen we enkel op aangewezen kampplaatsen, niet in het wild. Zit ook niet in de toegangsprijs. De watervallen, gevoed door de recente regen, donderen in een wolk van nevel naar beneden. Het water perst zich door een ‘gorge’ ( ravijn) van 6 meter breed om zich dan 40 meter diep naar beneden te storten en verder te stromen naar Lake Albert, de buffer tussen Congolese en Oegandese grens .Hierdoor ontstaat één van de krachtigste watervallen van de wereld. Het geweld van het water is overweldigend. Eric, die hier een zestal jaar geleden in geweest, haalt herinneringen op en herkent nog plaatsen ondanks dat alles in de loop van de jaren veranderd is. Door het park is een asfaltweg getrokken waardoor een deel van de authenticiteit is verdwenen. Gelukkig zijn er nog genoeg pistes om ons hart op te halen. In een lodge nuttigen we ons dinner. Als het donker wordt in Afrika is het letterlijk stikdonker, je ziet je hand niet voor je ogen. Toch vinden we onze weg naar de camping. We staan er alleen, eigenlijk is het gewoon een standplaats voor de wagens zonder enige noemenswaardige accomedatie. Waar Eric 6jaar geleden de lunch heeft genuttigd. Voor ons ligt Lake Albert en het geluid van de nijlpaarden en de dieren wiegt ons in slaap. Tot morgen! Dag 192 Totaal afgelegde afstand: 35.798 km
  1. JanTolleneer
  2. Antwerp - Cape Town 2022-2023