Choma, Zambia - Polarsteps
Op weg nu naar Livingstone. Grensstad van Zambia met Botswana en Zimbabwe maar ook place to be voor de Victoria Waterfalls.
Op de parking waar we hebben overnacht stel ik vast dat ik opnieuw transmissie olie verlies. Er ligt een plasje onder de wagen. Ik kruip er onder en vul het tekort aan. Mijn voorraad is nu opgebruikt. Ik heb olie hiervoor nodig en ook moet de motorolie ververst worden voor beide voertuigen. We moeten ook naar een bank voor lokale munt. Op de parking worden we aangesproken door een blanke man. Hij stelt zich voor als Muno. Met zijn hulp kopen we 20 liter motorolie en 5 liter transmissie olie.
Hij stelt voor naar zijn nabijgelegen woning te rijden voor de olie wissel. De uiterst vlotte man helpt ons met alles, de luchtfilters worden schoongespoten of vervangen. We krijgen koffie en koekjes. Ook Mohammed, zijn broer, komt ons gezelschap houden. De watertanks worden beiden gevuld. Bij het afscheid nemen krijgen we nog diepvrieskip mee. Wat een gastvrijheid. Bedankt Muno, bedankt Mohammed. We wisselen nog snel contact gegevens uit en rijden de stad uit richting Livingstone. We houden ons braaf aan de verkeersregels doch worden aan de kant gezet door…. de politie. Eric reed 55 km/h en ik 51 km/h blijkbaar te snel want je mag slechts 40 km/h. Er staan hiervoor geen verkeersborden maar je wordt geacht te weten (?) dat je binnen de perimeter van een dorp die snelheid de maximum is. Grappig want voor het dorp staat een bord van 60.
We trachten ons er uit te praten maar dat lukt niet. Bottom line, omdat we geen (?) cash bij hebben krijgen we 7 dagen om te betalen, daarna is het rechtbank. Binnen die termijn zijn we sowieso het land uit als ze ons niet tegenhouden aan de grens. We zien wel.
Tegen 17h15 draaien we een zijweg in tot we aan enkele huizen komen van een familie.
Een jonge man, Alex, brengt ons naar een magische plek, een open groot gebied met een meer, bomen en struiken. Het stuk land is adembenemend mooi, je hoort de kikkers en vogels. Er is een aarden dam gebouwd aan het water. Er is hier geen lichtvervuiling en de uitbundige sterrenhemel strooit zijn schitterende diamantjes uit over het heelal. Dit is een klein stukje paradijs. Vincent, de Belg, die we onderweg hebben leren kennen en die ondertussen zijn auto heeft verkocht neemt met ons terug contact op. Hij is ook in Zambia en wil enkele dagen met ons meereizen. Hij is meer dan welkom. We zullen hem ontmoeten in Livingstone. Dat geeft ons morgen nog een rustdag.
Dag 222
Totaal afgelegde afstand: 42.217 km