Rurrenabaque, Bolivia - Polarsteps

Vandaag is het na een busrit van 14 u tijd om de jungle in te gaan. Dat is niet zo moeilijk want Rurrenabaque word gezien als de toegangspoort van de Amazone. Na 3u wachten en een discussie later beginnen we aan de activiteiten in de jungle. We starten met een kijkje in een gemeenschap. We zien de school en waar mensen wonen, we persen ons eigen suikerwater en met een beetje limoen maken we er lekkere sap van. De meeste mensen zelf zijn op dit moment richting Rurrenabaque de markt op om spullen te verkopen of zijn daar om hun vrije tijd in te vullen. Het is namelijk zondag. We maken vandaag ook chocola! Pure chocola van…..? Ja cacao bonen uiteraard 🫘!. Oeh wat zou ik dat graag thuis kunnen maken 😁! Maar helaas geen klimaat voor cacao bomen. 🍫 🌱 Met een houten spaan, vuur en een pot roosteren we cacoa bonen die door anderen uit hun kolommetje gehaald zijn. Hierna halen we het buitenste laagje eraf. De geroosterde bonen worden door een soort van bankschroef machine gemalen en daarna is het tijd om wat suiker toe te voegen en onze verse bananen te dippen in het chocolade poeder. Beetje bitter wel, maar vers van de pers! Dan is het tijd om 1,5 u verder naar een ander kamp te wandelen(lees; banjeren) door de jungle samen met onze manchetes. Hoppa! Door het water heen, over de stenen en dan weer door de hoog begroeide jungle. We krijgen hiervoor schon, gruun, rubbere lèrskes!👢—>🤔 De volgende 1,5 dag en 2 nachten staan in teken van survival. We maken vuur, we (proberen) vis te vangen die we vervolgens bakken, we maken op de volgende dag ons eigen kamp van palm bladeren en een bamboe constructie. Voor de slaapkamer gebruiken we een stuk plastic om de insecten weg te houden. We hangen hierin het geleende muggennet en leggen vervolgens ons matje van 2 cm en dekentje neer en sluiten het net op de grond af met gevonden stenen. Hierna wassen we ons heerlijke zweet af in de rivier. Hard fysiek werken, ben ik schijnbaar niet gewend. 😉 In de avond de restjes bij elkaar want we vingen enkel de eerste dag vis. Dan de hoofdlamp op, nog een potje uno binnen het kamp of buiten bij het kampvuur (afhankelijk van de regen in het ‘regenwoud’) en op ons tentje in. Niet teveel kijken of er insecten zitten en zo de nachten proberen door te komen!🙈 Dit ging niet bij iedereen zonder slag of stoot maar de eerste jungle book vibes werden gevoeld 🤭! Dan Los Pampas: In één woord: ‘Pfff…!’ 😍 Waar de death road op de fiets op m’n nummer 1 activiteit stond, is dit nu uiteraard de Jungle geworden! Niet zo gek, gezien de jungle, met name deze specifieke plaats ‘Los Pampas’ vol dieren zit die iedere keer opnieuw m’n hart veroveren 💚! De omgeving geeft opnieuw Jungle Book vibes met verschillende aapjes, krokodillen, verschillende vogelsoorten, schildpadden copabaras, en het bijzondere is dat er orinoco dolfijnen zwemmen door de rivieren!🐬💞! Ook zien we de eerste dag een luiaard poseren in een boom! 🦥 Mega bijzonder want deze dieren slapen zo’n 20 uur overdag om energie op te doen om vervolgens te bewegen voor voedsel. De tweede dag worden we wakker in een bootje met levensechte meditatie van jungle geluiden 🎶 🦍. Na het ontbijt worden we naar een plek gevaren waar we kunnen zwemmen tussen de dolfijnen! 😍 Deze zwemmen overal in het wild en dit was onze laatste activiteit. ‘Nee, hier zitten geen kaaimannen’ 🐊 aldus de gids. ‘Maar daar loert een f’kking’ kaaiman 50 meter verder?!?!?, aldus Nico! 🐊 (geen grapje) Deze komt schijnbaar niet in dit territorium, althans dit was in de afgelopen 30 jaar nog niet gebeurt sinds de gids hier werkt! 😉 Met gevaar voor eigen leven, springt uiteindelijk iedereen in het water! 💧 Ook onze dappere, bange Nico! Trots! Geen moment spijt, want wat was dit een kneiter, spannende maar bijzondere ervaring die ik voor geen goud had willen missen!!! 💙 Samen met Maria, een Iers meisje, spring ik als eerste in het water en niet veel later voel ik een vin tegen me aan zwemmen. Ik schrik me dood omdat ik niet verwacht had dat ze zo dichtbij zouden komen en even krijg ik een paniek reactie maar deze slaat om in een mega kippenvel moment die ik noooit maar dan ook nooit ga vergeten !🥰🐬
  1. ‘Where to begin’
  2. Rurrenabaque