Marmaris, Turkey - Polarsteps

Vandaag een hele leuke, lekkere, educatieve maar ook vermoeiende dag gehad. Ik heb de Datça / Knidos excursies gedaan. We werden op 8:30 uur al opgehaald bij de poort van het hotel. Er waren met mij nog 3 stellen uit het hotel die de excursie gingen doen. We werden eerst naar Marmaris gebracht waar we over moesten stappen in een ander busje waar al andere vakantiegangers op ons wachten samen met de reisleidster. Vandaar uit vertrok de rit voor eerst een uur over zeer bochtige wegen. Je kunt de omgeving hier vergelijken met Zuid Frankrijk. Als eerste zijn we bij een olijvengaarde geweest waar alle producten op biologische wijze wordt behandeld en gemaakt. We kregen een film te zien hoe de oogst in zijn werk gaat en we konden verschillende olijven, oliën proefden en ook cosmetica proberen dat van olijfolie wordt gemaakt. Ze hadden ook een hele leuke shop, maar kon me beheersen en heb niets gekocht. Want bij het idee dat er een fles met goede olijfolie zou kunnen knappen in mijn koffer werd ik nier blij. Na de olijvengaarde moesten we weer een uur in de bus opweg naar Knidos. Nu gingen we echt over kleine hobbel weggetjes. We kwamen door hele kleine dorpjes waar de oude dames nog met takkenbossen op de rug liepen en ezels op straat. Knido's is een stad uit de oudheid ( Griekse en Romijnse tijd ) met archeologische opgravingen. Het is vooral mooi om te zien hoe slim ze toen al waren met het bouwen van gebouwen en wegen. Het was er wel ongelooflijk heet 34 graden en geen boom om schaduw onder te zoeken. Was blij dat ik mijn pet had meegenomen anders zeker een zonnesteek opgelopen. De volgende stop was de lunch in de haven van Datça en daar hadden ze wel een heel vreemd huisdier op de bar zitten een tamme haan. Is een keer iets anders dan een hond of een kat. Toen we allemaal de lunch op hadden zijn we naar de lokale markt gegaan. Deze is echt authentiek Turks omdat er bijna geen toeristen zijn in Datça en omgeving. Dit komt omdat Datça zeker 4 uur rijden van Bodrum airport/Dalaman airport ligt en dat heeft een toerist er niet voor over om nog zolang in de bus te zitten na dat ze geland zijn met het vliegtuig. Dus je kunt rustig kijken en proeven en wordt niet lastig gevallen zoals je wel op andere markten hebt. Voor iemand zoals mij is dit echt te gek. Het is jammer dat foto's niet met de heerlijke geuren gestuurd kunnen worden want anders zou je het water in de mond lopen. Ze hebben daar echt alles van zuivel, noten, specerijen, groenten en fruit en zelfs producten die je bij ons niet ziet op de markt of in de winkel. Na dit alles en een kleine oponthoud omdat door de markt al het verkeer vast zat en we daardoor een straat in reden waar we eigenlijk niet in mochten en natuurlijk schade aan de bus reden gingen we naar de wijngaarde. Hier werden we opgewacht met een wijnproeverij. We kregen 3 wijnen te proeven een lekkere droge witte een rosé en een typische zoete witte wijn. De eerste 2 vond ik erg lekker, maar de zoete vond ik maar niets. Dit was een witte wijn waar bij ze in het rijpingsproces pine treehoning hebben toegevoegd. Pine treehoning is een honing die in Datça en Marmaris wordt gewonnen door imkers. Nu hoor ik jullie al denken dat kan toch niet omdat bijen nectar nodig hebben om honig te maken. Dat klopt zeker maar bijen zijn ook gek op hele kleine insecten die in de dennenappels zitten die daar sappen uithalen. Zo krijgen je dan pine treehoning en dat is echt een specialiteit uit deze streek. We zagen onderweg ook veel bijenkasten staan in de bossen. Na de wijngaarde hadden we weer een rit van ongeveer 50 min terug naar Marmaris voor de boeg waar ik met de 3 stellen overstapten in een andere bus die op ons stond te wachten en ons maar het hotel terug bracht. Nu ik dit schrijf zit ik lekker met een gin-tonic op het terras en wacht op de live band die zo gaat optreden met jaren 60 / 70 muziek. Morgen wordt het mijn laatste hele dag in dit ongelofelijke mooi hotel. Ga dit hotel zeker missen om zijn omgeving, het vriendelijke personeel en het super lekkere eten.
  1. KimScholteintHoff2
  2. Turkije, Marmaris