Oudtshoorn NU, South Africa - Polarsteps

De Cango Caves! “Als je de grotten van Han hebt gezien is hier niets meer aan” lieten we ons wijsmaken, maar besloten toch om ze eens te bezoeken. Er werden twee tochten aangeboden, een gewone gegidste tour (korte tour) én een adventure tour (1.2km enkel). Impulsief kozen we voor de laatst vernoemde, zonder te weten wat deze effectief inhield. Toen we in de inkomhal de houten replica zagen staan zeiden we nog “dat zal toch dat niet zijn he?!” We werden even opgehouden door opnames/deelnemers van Peking Express, maar eens zij vertrokken waren konden wij vertrekken, vergezeld door een 10 tal luidruchtige Chinese pubers en een aangenaam Hollands gezin. De eerste “hal” van de grotten gebruikte de gids om ons uit te leggen hoe de grotten ingedeeld zijn en op welke wijze we deze zullen moeten bereiken. Het angstzweet brak meteen uit. Openingen van slechts 60cm en 10m lang, de Tunnel of Love, waar ooit een mollige vrouw 13 uur (!!!) in vast zat (geruststellend!), klim, klauter en kruipwerk! De eerste twee “kamers” waren gigantisch en veel imposanter als die van Hotton die ik eerder dit jaar zag. Nadien was het tijd voor het kruip- en klimwerk! De gids vertelde ons hoe we best door alle mogelijke openingen klauterden om zo opnieuw een lus te maken en opnieuw langs een reeds eerder gebruikte pad onze weg naar de exit te vinden! De enige zuurstof/lucht die binnenkwam in de grot komt van de in- en uitgang, wat er dus voor zorgt dat het heel vochtig warm is in de diepste stukken, samen met weinig zuurstof en kleine openingen = sfeer verzekerd! (Ohja, ten strengste verboden om scheten te laten! - aldus de gids) Een ferme speleologietocht later kwamen we bezweet buiten en snakten we naar wat frisse lucht, dus trokken we naar de Swartbergpass!
  1. LievenVanDamme
  2. South Africa