Pons, France - Polarsteps
Het onthaal was zeer hartelijk en algauw kregen we een plaatsje toegewezen waar we ons konden installeren, een klusje dat gauw geklaard was waarna we even de tijd namen om te relaxen in het heerlijke zonnetje. We waren verheugd om te merken dat elke standplaats, buiten een aansluitingspunt voor elektriciteit, voorzien was van een wateraansluitingspunt. Geen overbodig gezeul met water jerrycans dus.
Het kleine zwembadje dat zich op een tiental meter van onze standplaats bevond zag er jammer genoeg niet zo goed onderhouden uit: ondanks het feit dat men de water kwaliteit door middel van metingen meermaals per dag in het oog hield, gaf de met groene algen bedekte bodem voor ons niet meteen een uitnodigende indruk.
Nadien was het tijd om even op verkenning te gaan op de camping zelf: het sanitair, de toiletten en de lozingsplaats bevinden zich aan de voorkant van het gebouw waar ook het restaurant in gevestigd is.
Voor de ingang van het restaurant, of beter: bar/receptie/restaurant bevind er zich een groot, maar gezellig terras waar het heerlijk vertoeven is en waar je kan genieten van de geluiden van het kabbelende water dat langsheen de oude watermolen loopt. Aan de receptie kan je ook allerhande broodjes bestellen die je dan ‘s morgens vanaf 9u00 kan oppikken.
Om het centrum van Pons te bereiken moet je op een wandeling van ongeveer 25 minuten rekenen. We wandelden een stuk langs en op de muuromwalling van de stad en daarbij konden we genieten van enkele mooie vergezichten van de mooie rondom gelegen natuur. Na deze en nog enkele andere omwegen kwamen we een dik uur later aan de prachtig bewaard gebleven Donjon.
Een donjon is een middeleeuwse verdedigbare woontoren. De naam is afkomstig van het Gallo-Romaanse woord dominionem (op zijn beurt weer afgeleid van het Latijnse dominium/dominus) en betekent zoiets als “(huis van de) Heer”. Inwendig bevat de toren drie tot vijf kamers boven elkaar, die oorspronkelijk steeds een hele verdieping beslaan. Over het algemeen had minstens één kamer een stookplaats. Een donjon was aanvankelijk een zelfstandig bouwwerk. In veel gevallen werden rond de donjon in de loop der tijd andere gebouwen opgetrokken, of werd de donjon opgenomen in een ommuurde vesting. Zo ontwikkelde zich het kasteel, waarbij de donjon diende als laatste toevluchtsoord.
Frankrijk / Spanje / Portugal – rondrit 3 weken
Pons