Asni, Morocco - Polarsteps
We hebben ons aangemeld voor een 4-daagse wandeling door het Atlas gebergte met als hoogtepunt de beklimming van de Toubkal op 4167m. In sommige gevallen worden groepen samengesteld die eenzelfde tocht gaan lopen, maar omdat we 2 extra dagen in de Atlas plannen lijkt het erop dat wij net zoals in de woestijn een privé gids hebben.
Onze eerste dag klimmen we van Imlil (1740m) naar Toubkal basecamp (3200m) om daar te wennen aan de hoogte. We overbruggen aardig wat hoogtemeters, maar de paden zijn breed en goed toegankelijk en deze dag komen we goed door. In het eerste uur waait het behoorlijk en vraag ik onze gids of er altijd zoveel wind staat. Dit stelt niets voor en dat zal later ook blijken. We zien al goed naar welke bergtop we lopen en de natuur is werkelijk prachtig.
In onze basecamp zien we een groep 65 plussers, en dat geeft direct een goed gevoel voor de volgende dag. Ook al dalen wij verder af naar Imlil en deze groep gaat terug naar basecamp, maar als zij de top kunnen halen: dan is het een eitje voor ons.
De volgende ochtend 4u op en we vertrekken in het donker iets voor vijven naar de top van de Toubkal. Vanuit basecamp vertrekken ook 3 groepen 10-15 man groot, waarvan 1 groep uit Malta 10 min voor ons. De snelheid van een grote groep, je bent zo snel als de langzaamste van je groep, blijkt al snel. We halen ze binnen 10 min in en lopen dan een goed tempo omhoog naar boven. Eerste deel pikkedonker, Mileen met de een lamp van onze gids op haar hoofd en ik met het licht van mijn telefoon. De tocht was zwaar en op het einde begon het nog echt hard te waaien ook. Maar het euforische moment op de top was het allemaal waard. Onze handen hebben daarna nog min 30 nodig gehad om weer een beetje te kunnen bewegen. Uiteindelijk doorgelopen na een dorp en daar rond 16u uitgeput en voldaan aangekomen en die avond lekker op tijd naar bed. We hoorden trouwens dat de groep uit Malta pas 20.30 in Imlil was aangekomen en in de namiddag een deel in de regen heeft gelopen. Toch lekker dat we daar geen last van hebben gehad.
De derde en vierde dag hebben we ook mooie natuur gezien in het atlas gebergte. De diversiteit aan berg(kleur)en, bomen: echt een aanrader om te gaan wandelen! Onze derde nacht hebben we geslapen in een berber dorpje, dat drie uur lopen van een verharde weg ligt. We mochten die avond meekijken bij het bereiden van onze Tajine en de dochters van 9 en 11 hebben ons wat Berbers geleerd (helaas allemaal weer vergeten) en wij hebben hen de Engelse vertaling gegeven.
Marokko
Asni