Mashhad, Iran - Polarsteps
Mashhad was onze laatste stop in Iran. Omdat we even genoeg hadden van de bussen hier (ze zijn prima maar voor 15 uur achterelkaar is ‘t toch net niet) hebben we een slaaptrein gepakt. Deze deelden we met een pelgrim uit Irak. Het is na Teheran de grootste stad van het land. Daarnaast is het ook de heiligste stad omdat hier de een van de twaalf Imams begraven ligt: Imam Reza. De twaalf Imams waren de nakomelingen van de islamitische profeet Mohammed. In de islam zijn deze imams heilig en hun ‘graven’ zijn bedevaartsoorden. De overige Imams worden onder andere in Irak, Saoedi-Arabië (Mekka & Medina) en Syrië bewaard. Mashhad wordt dus door veel pelgrims bezocht voor een bedevaart.
De Holy Shrine (Heiligdom) van Imam Reza is enkel te bezoeken onder begeleiding voor toeristen, daarnaast is het voor niet-moslims niet toegestaan om in de ruimte van het graf te komen. We kregen een presentatie van een religieuze geleerde die ons in perfect Engels kon uitleggen wie Imam Reza was en wat hij te weeg heeft gebracht. Het is zeker interessant om te zien hoe belangrijk deze plek voor hun is. Toch haakte ik een beetje af toen hij zei dat Imam Reza (2000 jaar geleden overleden) vele mensen heeft genezen na zijn dood. Zo kon een blinde man plotseling weer zien en ook ziektes en kwaaltjes konden verholpen worden na een bezoek aan de schrijn. Na ongeveer een uur stonden we weer buiten en geloofde ik het wel.
De drie nachten in Mashhad waren vooral heel fijn omdat we ons een beetje luxe hadden gegund. Mede door de inflatie was een 5* hotel heel goed betaalbaar en hebben we hier goed van genoten voordat we naar Turkmenistan zouden afreizen.
Met de busrit vanuit Mashhad naar de grens komt het besef dat Iran er na 5 weken helaas op zit. Het zijn intense weken geweest, we hebben met veel mensen gepraat, theegedronken, zijn uitgenodigd om thuis te eten en zelfs slaapplekken zijn aangeboden. We hebben eigenlijk alleen maar enorm vriendelijke en gastvrije mensen ontmoet en zelfs vrienden gemaakt in Esfahan en Tehran. Het beeld van een streng islamitisch land en een gesloten cultuur is eigenlijk niks van waar. De mensen openden zich tegenover ons en uiten hun ongenoegen over hun eigen regering. Velen willen zichzelf niet eens moslim noemen en hebben sinds jongs af aan al geen moskee meer bezocht. Een van mijn beste reiservaringen tot nu toe en extreem dankbaar dat ik een inkijkje heb mogen hebben in de Iraanse cultuur! Next: Turkmenistan 🇹🇲
A Z I Ë
Mashhad