Samarqand, Uzbekistan - Polarsteps

Oezbekistan! Eerlijk gezegd, we wisten allebei weinig over dit land. Ik had mij vooraf vooral inlezen over Iran en Turkmenistan, maar Oezbekistan was er eigenlijk een beetje bij in geschoten. Het is weer een post-Sovjetstaat. Sinds 1991 mag het zich onafhankelijk noemen, en daar zijn ze trots op! De Oezbeken zijn op het eerste gezicht wat voorzichtig in de benadering. Ze lijken geenszins op een doorsnee Rus (dat dacht ik dus eerst wel). We komen binnen via het stadje Nukus, tevens de hoofdstad van de enige autonome republiek in het land: Karakalpakstan. De grenspolitie was in ieder geval al een goed begin, de grootste Nederlandse voetbalsterren kwamen voorbij: van Basten, Gullit, de Boer, Koeman, noem ze maar op. Dit is trouwens geen unicum, bij vrijwel elke grensovergang is voetbal een favoriet onderwerp. Na een nachtje in Nukus zijn we afgereisd naar Khiva: één van de mooiste steden in het land. De sporen van de oude zijderoute zijn hier duidelijk zichtbaar. Helaas is Khiva wel het begin van verschillende buikgriepen en allerlei andere kwaaltjes. We vinden zelfs vlooien in het bed, iets waar we nog lang last van hadden (jeuk!). Je ontkomt er tijdens zo’n reis niet aan, maar voor ons gevoel is de hygiene in dit land een stuk minder. Als je de Zijderoute grotendeels volgt, dan mag je Khiva in principe niet overslaan. Tijdens de Zijderoute was Khiva ook erg berucht. Hier werden op de grote schaal slaven verhandeld, de Khan van Khiva was een wrede heerser, in de omgeving leefden wilde stammen en de stad werd ingesloten door droge woestijnen. Voor de handelaren op de Zijderoute was Khiva de laatste pleisterplaats voordat ze naar Iran doorreisden. Daarnaast is het wel gewoon een prachtige plek en heb je meer het gevoel dat je in een museum loopt dan daadwerkelijk in een stad. Een groot voordeel van Oezbekistan is het uitgebreide treinen netwerk, dat is hier piekfijn in orde! De treinen zijn vrijwel nieuw en ze gaan vaak sneller dan 150 km/u. Na Khiva is Bukhara de bestemming, weer een hele mooie stad waar genoeg te zien is. Toch merken we aan ons zelf dat we het ook soms wel geloven, we worden wat selectiever in wat we willen zien. Als je je reis begint in Oezbekistan dan is alles allemaal nieuw en bijzonder, maar voor ons voelt het nu aan als ‘hetzelfde’. Noem het een luxeprobleem in het reizen (?). Na Bukhara is Samarkand onze laatste halte voor de hoofdstad Tashkent. In de stad Samarkand hadden we een prima hostel, waar we al meer kennis maken met andere ‘zijderoute-gangers’. Het blijkt wel dat deze route populair is bij vele andere West-Europeanen. Uiteraard komen we ook weer veel fietsers tegen die zich hier opladen voor de flinke bergtoppen in Tadjikistan. Samarkand is eigenlijk het toeristische hoogtepunt van het land omdat het enorm veel bezienswaardigheden heeft. Daarnaast was dit onofficieel de hoofdstad van de Zijderoute omdat hier diverse wegen vanuit alle richtingen samen kwamen. Het Registan is het grootste plein in het historische hart van Samarkand. De stad heeft een beetje het ‘1001 nacht’ gevoel als je er door heen loopt, niet verkeerd! De prijzen liggen hier uiteraard ook wel iets hoger omdat geen enkele toerist (en dat zijn er hier wel een stukje meer) deze stad overslaat. Oezbekistan doet ons fysiek helaas nog niet veel goeds. Omdat Guido nog erg veel last heeft van zijn maag doen we het rustig aan: we laten de hostels even links liggen. In Tashkent zijn we wat vervoersmogelijkheden aan ‘t doorspitten voor de Pamir Highway (Tadjikistan) en voor Kirgizië. Tashkent ansicht is geen bijzondere stad, er heerst hier een grauwe (Sovjet) sfeer, zonder een echte ziel. Wel hebben we hier de lekkerste Plov gehad, het nationale gerecht van Oezbekistan. Een goede Plov is vet en druipend van de olie. Bestaande uit rijst, lamsvlees en lamsvet, wortel, ui, knoflook, specerijen en een (kwartel)ei. Iedere stad heeft een andere variant. Het was een goede bodem voor de lange treinrit richting Almaty, Kazachstan! 🇰🇿 Samenvattend is Oezbekistan een land met paar prachtige steden. Voor cultuur en historie zit je hier heel goed. Echter, buiten de steden heeft het echter bar weinig te bieden en is het vooral heel veel zand. 🌵 💰💷 Valuta: Oezbeekse Sum (UZS) 🛌🛀🏼 Overnachting in guesthouse: € 10 - 17 🍻🍺 Biertje : € 0,75 - € 1,00 🍽🥘 Maaltijd: € 2,00 - € 3,00
  1. A Z I Ë
  2. Samarqand