Phnom Penh, Cambodia - Polarsteps
Na een heerlijk weekje op Koh Chang, Thailand, pakten we de bus en taxi naar Siem Reap. Ik was hier in 2014 al geweest om het beroemde Angkor Wat te bezoeken. Siem Reap is daarom wel echt een toeristenstadje waar de Cambodjanen gretig gebruik van maken. In Siem Reap hadden we ook afgesproken met Britt en Danny, vrienden uit Breda die ook al maanden aan het reizen zijn. In Bangkok hebben we weer afgesproken.
Zo zijn we ook samen naar Angkor Wat gegaan met een tuktuk-meneer die elke dag toeristen vervoerd. Je zou het ook fietsend kunnen doen maar met 35 graden op je kop vonden we een tuktuk een beter idee. Voor zo’n 20 USD was hij de hele dag zoet met ons. De Cambodjaanse regering heeft inmiddels de toegangsprijs van het complex al verhoogd naar 37 USD per persoon, een te hoog bedrag als je het mij vraagt. Het is een prachtig uitgestrekt complex maar het wordt teveel commercieel uitgebuit. We begonnen extreem vroeg zodat we de zonsopgang mee konden pakken.
Daarnaast hebben we ons ook laten verleiden tot de aanschaf van onze eerste souvenir, een geschilderd doek van 1 bij 2 meter. Nog geen idee waar die komt te hangen maar dat is een zorg voor later. Omdat verzenden naar Nederland twee keer de waarde van het doek kostte heeft Guido ‘m maar in z’n backpack gestopt. Hopen dat ie ‘t de laatste maanden overleefd. 🤞🏼
Angkor Wat is het grootste religieuze monument ter wereld en je kan er in principe wel drie dagen verblijven. Op het hoogtepunt van het Khmer-rijk woonde er maar liefst één miljoen mensen in Angkor.
In de avond zijn we met z’n allen traditioneel gaan eten: Grieks. Na de souvlaki en tzatziki hebben we ‘t nog redelijk laat gemaakt waardoor de bus naar Phnom Penh de volgende dag ietsje moeilijker ging dan normaal.
Ons bliksem bezoek aan Cambodja bestond dus ook nog uit Phnom Penh, de hoofdstad van het land. De stad zelf is geen plek waar je eigenlijk heel lang moet verblijven, echt indrukwekkend is het niet. Je ziet enorm veel armoede op straat, veel zwervers en zelfs gehele families die zonder iets moeten slapen op karton.
We kwamen hier vooral om de Killing Fields te bezoeken, een zwarte bladzijde uit de Cambodjaanse geschiedenis. Tussen 1975 en 1979 stond de Rode Khmer aan de macht in Cambodja, onder leiding van dictator Pol Pot. Het simpele, agrarische werd heilig verklaard. De stadsbewoners werden gedwongen om hun woning te verlaten, om vervolgens op het platteland te gaan werken. Men werd als slaaf ingezet; iedere dag van de week moest er zo’n 12 tot 14 uur gewerkt worden. Ook werden er kampen ingericht waar mensen naar zijn afgevoerd.
Er zijn honderden plekken die je zou kunnen aanwijzen als een ‘Killing Field’ maar die bij Phnom Penh zijn het bekendst. Met een Nederlandse audiotour werd alles duidelijk verteld en kom je er achter wat voor verschrikkelijke zaken hier hebben plaatsgevonden. Op de ‘drukkere dagen’ werden bijna 300 mensen per dag tegelijkertijd geëxecuteerd en in de massagraven gegooid. Je ziet de menselijke botresten zelfs nog in de grond zitten. Ik liep hier weg met hetzelfde gevoel/gedachte als na Auschwitz en het genocide museum in Yerevan (Armenië): ‘hoe kan iemand zo verschrikkelijk zijn voor zijn medemens?’. Na het bezoek aan deze velden hebben we ook één van de bekendste rode khmer gevangenissen bezocht, Tuol Sleng (S21). De meest gruwelijke martel technieken werden haarfijn uitgelegd en je zag de veel te kleine kamertjes waarin ze met z’n allen werden opgesloten. De denk- en handelswijze van Pol Pot werd hier tot in detail uitgewerkt.
Het laatste avondje in Cambodja zijn we de stad nog gaan verkennen maar het kon me niet echt bekoren, een van de minste steden in Zuidoost Azië als je het mij vraagt. Dus hebben we lekker rustig aan gedaan want we konden ons weer opmaken voor zes dagen gekte in Bangkok! Vroeg in de ochtend vlogen we weer richting Thailand. ✈️
💰💷 Valuta: Cambodjaanse Riel (KHR) + (USD)
🛌🛀🏼 Overnachting in Siem Reap: +/- € 11,00
🍻🍺 Biertje : € 0,45