Istarska, Croatia - Polarsteps
Twee landsgrenzen in 24 uur
Afgelopen week zijn we overgestapt van een eigen gemaakte route naar debestaande EuroVelo8. Het is een heerlijke verandering. We gaan minder rechtstreeks op onze doel af maar de wegen zijn rustiger en de omgeving is prachtig!
We fietsen nu veel langs de kust. We komen door gebieden die volledig zijn gebouwd voor toerisme en nu dus helemaal uitgestorven zijn. Behalve wat werkende mensen die bezig zijn met de voorbereidingen voor de drukke tijd.
De zomer is ineens aangebroken. We fietsen in korte broek en hemptje en genieten van het briesje die nog aanwezig is. We vertrekken sochtens vroeg en doen tussendoor een siësta in de zon of in de schaduw. We genieten er volop van!
We fietsen langs het dorp Grado. Het ligt op een een eiland en is verbonden met een langs brug aan het vaste land. Door de lokale mensen word het ‘eiland van de zon‘ genoemd. We nemen er een espresso bij een koffie bar die druk bezocht word door de lokale mensen. Iedereen kent elkaar en maakt een praatje. Een prachtig schouwspel. We gaan weer door. En fietsen langs de kust en worden getrakteerd met een hele grote groep flamingo’s die in de zee staan.
We fietsen door de stad Triëst. De laatste grote stad in Italië. De grens naar Slovenië komt steeds dichterbij. We denken terug aan een fijne tijd in Italië. Leuke open mensen die vaak in zijn voor een praatje of gewoon een grote glimlach en een Ciao! Prachtig uitzicht op de gebergte met witte pieken terwijl je fietst langs de kust met strak blauw water. Lekkere koffie, pizza en pasta. En de onvergetelijke gastvrijheid!
We fietsen Slovenië in en het voelt meteen anders. De mensen zeggen geen gedach en kijken niet op of om als je langs fietst. Maar het land is prachtig! Allemaal kleine groente tuintjes en tuinen waarin geleefd word. Alles goed bijgehouden, niet strak eerder wat rommelig maar heel uitnodigend. Veel hoogteverschil met prachtig uitzicht als beloning. En overal strakke fietspaden. We zouden deze dag nog de grens naar Kroatië kunnen berijken maar besluiten hier te blijven slapen op een gesloten camping aan de kustlijn van de stad Izola. Een vroege stop waar we aan de praat raken met een Sloveens steller hun kind die ook van fietsen en reizen houden.
De Sloveense kust was prachtig en we krijgen een heel goed gevoel in dit land. Het buitenleven en de actieve leefstijl. Er zijn goede voorzieningen en de mensen zijn leuk. Maar na een kort en krachtig bezoek gaan we alweer door. Vandaag een rustdag in Kroatië! We zoeken een camping op die open is en genieten van een heerlijke douche, wassen onze spullen en maken de ketting schoon van de fiets. De hele dag zijn we bezig met onze to do lijst. Aan het windvang de dag zijn we moe en klaar om lekker te slapen. Helaas is het dichtgetrokken met zeemist en moet lichthuis waar we naast slapen geluiden de zee op sturen voor boten. Wat voor een onrustige nacht zorgt.
Kroatië.. We zullen er een hele tijd door heen gaan fietsen. We zijn benieuwd!
Tot nu toe brengt het ons heftige klimmen en lange afdalingen. Een hele koude tegen wind, heerlijke denne geuren, prachtige kustlijnen, mooie natuurgebieden en uitgestorven dorpen/parken voor massatoerisme dat binnenkort bruist van het leven.
We liggen nu warm in ons slaapzak, we staan met onze tent in een bos maar de bewoonde wereld is dichtbij. We horen de honden blaffen en af en toe een stem. Hopelijk worden we niet gestoord. Weltrusten!
NinaKaptein
Travelling by pedalling