Cikola, Bosnia and Herzegovina - Polarsteps
De week van de tegenpolen.
De week begon heerlijk ontspannen. We zijn uiteindelijk vier nachten op dezelfde plek gebleven. Dat was helemaal niet de bedoeling maar het was er zo fijn!
De eerste twee rustdagen hebben we heerlijk in de zon gelegen en veel gelezen. Het was prachtig weer. En we hebben wat kleine taken van onze lijst kunnen afvinken. Ik heb een gat in mijn broek genaaid, we hadden wat kleine gaatjes in de tent die we hebben geplakt en ik heb rustig de tijd genomen voor de blog.
De derde rustdag was een hele spontane. We waren eigenlijk gewoon van plan te gaan fietsen maar bij het ontbijt zaten we heerlijk te lezen en rustig koffie te drinken, gevolgt door een theetje en waarom niet nog een theetje!! Na een tijdje zo ontspannen te zitten moesten we lachen en hadden we geen woorden nodig om het erover eens te zijn dat de derde rustdag is ingelast. Vooruit dan maar! Nog één nacht hier blijven. Die dag hebben we een wandeling gemaakt in de omgeving en zijn we zonder tassen terug gefietst naar Hvar om daar een wandeling te maken.
We hebben een prima eerste fietsdag na zoveel rust. We zijn wat teleurgesteld met het gevoel in onze benen. We hadden verwacht dat ze zouden aanvoelen alsof we alles aan kunnen maar in tegendeel. Ze voelen als lood en het is weer helemaal inkomen. Het is een warme dag, het waait een beetje maar ook de wind voelt warm aan. De batterij van onze kilometer trekker is op waardoor we niet letten op kilometers en gek genoeg ook niet op de tijd. De hele dag doen we alles op gevoel, wat heerlijk aanvoelt. We stoppen als onze benen rust nodig hebben of de zadelpijn te hevig word, we eten wat als we trek krijgen. We eindigen onze dag op een prachtig plekje naast een botanische tuin die gesloten is maar er hangt wel een hangmat waar we gebruik van kunnen maken. Q gaat koken en ik heb nog even tijd om mijn boek te lezen. Daarna heerlijk optijd slapen.
De laatste dag op het eiland is aangebroken. Het is vandaag een stuk kouder, de wind komt uit het noordoosten en het is een hevige wind met flinke windstoten. Op het eiland valt het nog mee. We willen de ferry halen van 13 uur en we moeten 27 km fietsen. We komen er flink optijd aan en besluiten ergens een koffietje te drinken en een spelletje te doen. Wanneer we op het vaste land komen merken we pas hoe hard het stormt vandaag. De wind is angstaanjagend, vooral omdat we over drukke wegen fietsen en Kroaten de neiging hebben om vlak langs je te razen met de auto. Niet iedereen gelukkig, sommigen gaan wel met een grote boog om ons heen! De windstoten duwen ons alle kanten op en soms is het onduidelijk waar ze nou eigenlijk vandaan komen. Na een flinke dag fietsen hebben we er genoeg van. We vinden één van de vele onafgebouwde huizen waar we ons kamp opzetten. Hopelijk beschermd het ons vanacht tegen de wind.
Over het algemeen heeft het huis ons goed beschermd maar af en toe ging het zo los dat de tent alsnog heen en weer werd geblazen. We hebben een onrustige nacht gehad en zijn beide moe en niet op ons beste humeur. We hebben vandaag een flinke dag te gaan. We hebben een doel.. Mostar in Bosnië en Herzegovina! Maar we zullen de hele dag wind tegen hebben en de storm van gister is nog niet gaan liggen. En ja het is pittig maar we komen toch vroeg aan met 60 km met volle tegenwind op de teller. We zijn moe en willen een slaapplek regelen. Dat blijkt lastig te zijn zonder internet.. we zijn namelijk niet meer in de EU.. en een budget waar we ons aan willen houden. We zoeken wat rond en uiteindelijk komen we dan toch op een goede plek aan. We zijn moe maar Mostar geeft ons nieuwe energie! De host van het appartement waar we slapen is super gastvrij en doet zelfs onze was voor ons. We hoeven ons nergens meer zorgen over te maken. We eten even een boterham en gaan met frisse energie de stad verkennen. We eindigen de dag met een heerlijke maaltijd met een wel verdiend biertje in een restaurant! En daarna met een voldaan gevoel heerlijk optijd gaan slapen.
Vandaag hebben we Mostar nog eens verder ontdekt na een heerlijk rustig ochtendje. Het heeft een geweldig mooie oude stadscentrum, overal worden er spullen verkocht met Turkse invloeden wat de stad kleur geeft. Verder zien we vooral veel schade door de oorlog wat indrukwekkend is. En gek om te bedenken dat de meeste mensen die hier wonen de oorlog nog hebben meegemaakt. Voordat we gaan eten we lunch bij een ontzettend leuk restaurant dat op één grill op open vuur werkt. Het restaurant heet Tima-Irma wat duid op de namen van de twee zussen die het runnen en heerlijk voor je staan te koken.
We merken dat we een beetje zijn meegesleurd door deze stad. Twee keer uiteten en in een appartement slapen. Dat was niet helemaal de bedoeling! Ons budget zal het niet eeuwig volhouden en zeker niet op deze manier. Ook al is het hier in Bosnië goedkoop. We spreken af minder luxe te gaan leven vanaf nu. Maar kijken terug op een heerlijk 24 uur in Mostar. We hebben vandaag een stuk gefietst dat we op de heenweg ook hebben gefietst en stoppen op de plek waar we gister onze lunchpauze hebben gehouden. Er is een afdak en het weerbericht geeft aan dat we dat goed kunnen gebruiken om het droog te houden vanacht.
We gaan morgen weer verder richting Kroatië naar Dubrovnik vanwaar we weer de kustlijn zullen volgen. Nu heerlijk slapen in onze tent naast de snel stromende rivier Neretva.
NinaKaptein
Travelling by pedalling