Tepe, Turkey - Polarsteps

Wauw wat is Turkije prachtig!! We hebben onze hele plan weer eens omgegooid.. dit keer door Rikki, Altay en Mehmet. We waren de dag dat we ze ontmoeten nog maar net onderweg. We waren net na een heftige klim aan het afdalen als Mehmet als een speer achter ons aan komt fietsen om ons bij hun thuis uit te nodigen voor een koud drankje. Dat slaan we natuurlijk niet af. We volgen hem een klein stukje terug naar het huis waar Rikki en Altay op de veranda zitten. We worden warm onthaald met koude koffie en watermeloen. We hebben kort een gesprek over reizen en hebben al snel door dat je heel wat uur nodig hebt om hun reis ervaring te doorgronden. Ze hebben ontzettend veel gezien en gedaan. Zijn heel fit, reizen op verschillende manieren, Rikki en Altay hebben 5 jaar in een busje gewoond en zijn nu bezig met het opstarten van een bedrijf. Ze organiseren hiking en biking tours in de omgeving, maken trails, regelen heerlijk eten en drinken bij de tours en houden zich bezig met de toegankelijkheid van de trails door ze te onderhouden. Het zijn bezige bijtjes. Niet veel later nadat we zijn uitgenodigd geven ze aan dat we er mogen blijven als we willen, onze was kunnen doen, douchen, er is eten in de koelkast en we kunnen blijven slapen of gewoon door kunnen fietsen. Het is allemaal oké maar het bed word meteen opgemaakt voor ons. We krijgen de sleutel van het huis en zij moeten er vandoor want ze moeten alle drie aan het werk. We hebben maar 8 km in de benen maar beslissen te blijven. Savonds wanneer wij net naar bed willen komen ze thuis van werk. We gaan nog even met ze op de veranda zitten met een biertje en kletsen over onze plannen, hun werk en reizen en we krijgen heel veel tips. Routes, slaapplekken, plekken die we niet mogen missen, fijne Warmshowers hosts, goedkope restaurants. De aankomende week is helemaal gevuld met plannen die we nog niet hadden. Zelfs tot aan Cappadocia hebben we tips. Alle drie zijn het bijzonder mooie mensen. Ze hebben van hun hobbie, hun werk gemaakt wat voordelen en nadelen met zich mee brengt. Zoals altijd moeten werken in reisseizoen en in de winter vrij zijn maar het is mooi om te zien hoe gepassioneerd ze zijn en hoeveel kennis ze hebben. De volgende ochtend nemen we na een heerlijk uitgebreid Turks ontbijt afscheid en stappen weer op de fiets. Het begint nu echt heet te worden. We fietsen door maar soms worden we misselijk en duizelig. We zweten veel, drinken veel water, hebben een nieuwe waterijsjes verslaving en nemen pauzes in de schaduw maar oooh wat is de omgeving prachtig. De bergen met rotswanden, puntige pieken maar zijn wel groen, we fietsen door dennenbossen en in deze warmte ruikt het heerlijk. Savonds proberen we op stranden terecht te komen zodat we kunnen afkoelen in de zee. Één avond vinden we een prachtig stuk strand wat moeilijk te bereiken is. We laten de fietsen boven achter en hiken met alleen de nodige spullen naar beneden. We zijn er helemaal alleen. We nemen een duik in de zee terwijl de zon onder gaat, zetten de tent op en maken een vuur, het is wat frisser dus de warmte van een vuur komt goed uit. We genieten van een keer echt helemaal met zijn tweeen zijn want er word veel gekampeerd in dit land dus we komen vaak uit op plekken waar andere mensen zijn. En savond worden we getrakteerd met de mooiste sterrenhemel tot nu toe. De volle maan is nergens te bekennen en we gaan op zoek naar alle sterrenbeelden die we kunnen zien. We hebben nu twee dagen de wekker gezet om 5 uur sochtens en rond 6 uur zitten we op de fiets. Het is heerlijk om in de frisse ochtendlucht met de opkomende zon te fietsen. Maar het is ook nog even wennen aan een nieuw ritme. De eerste dag nemen we net wat te vroeg pauze waardoor we alsnog op het heetst van de dag weer door fietsen zonder een dutje gedaan te hebben waardoor we savonds heel moe zijn. De volgende ochtend is het moeilijk wakker worden. We hebben een pittige dag voor de boeg met hele lange hoge klimmen. De omgeving is prachtig. We nemen pauze aan de kust, eten wat, slapen wat en gaan aan het eind van de dag weer verder naar Marmaris waar we onze tent in de tuin mogen plaatsen van een fietsenwinkel die op Warmshowers staat. Wanneer we aankomen worden we verwelkomt met een chai en kletsen wat over fietsen en reizen. Tolga heeft veel mensen ontmoet via Warmshowers en heeft de meest bijzondere figuren ontmoet. Het is mooi om te zien met hoeveel passie mensen hier over fietsen kunnen praten en hoe bijzonder het hier is. Thuis is het zo normaal en nemen we het voor lief. Die avond komt de gouverneur van Marmaris langs met zijn fiets, we raken met hem aan de praat. Hij nodigt ons uit om met hem te eten. Hij heeft al gegeten maar neemt ons mee naar een restaurant. We worden helemaal verwent! Het is bijzonder om te zien hoe iedereen op hem reageerd. Mensen staan meteen op scherp, doen nog net geen buiging, verwelkomen ons alsof we koninklijk zijn en als we een tijdje zitten ontspant de bediening weer wat meer en maken ze een praatje met de gouverneur. Na het eten loopt hij met ons mee naar de fietsenwinkel. We lopen langs zijn huis waar 24/7 beveiliging staat. We bedanken hem voor de bijzonder fijne avond en spreken af hem morgen nog eens te zien. In de tuin gaan we voor het eerst “cowboy campen”, slapen in de buitenlucht zonder tent. Morgen een regel dag. We gaan starten met het regelen van visas!
  1. NinaKaptein
  2. Travelling by pedalling