Siem Reab, Cambodia - Polarsteps

Angkor Wat Na een weekje luxe is het tijd om Phnom Phen achter ons te laten. Heel erg bedankt Grant en Shelly! Nadat we de stad zijn uit gefietst duurt het nog wel even voordat we de bewoonde wereld uit zijn. Eigenlijk fietsen we 50km over een weg waar geen eind aan lijkt te komen, maar uiteindelijk slaan we toch af en komen we weer in de wat kleinere dorpjes waar het fietsen het leukst is. De meeste dorpjes liggen langs de Mekong rivier waardoor de temperatuur ook wat aangenamer is. Het is best wel warm en op een gegeven moment zoeken we de schaduw op bij een klein ziekenhuis postje. Hier zien we wat aapjes lopen en later komt er ook nog een vrouw die probeert met ons een gesprek aan te gaan. Ze blijft in het Khmer tegen ons praten ook al lijkt het ons vrij duidelijk dat we haar niet begrijpen. We stappen weer op de fiets, we komen in een gedeelte tussen wat dorpen in en besluiten dat het een mooie dag is geweest. We zitten heerlijk in de schaduw naast de rivier te kijken hoe de vissers hun net uitzetten. Aan de andere kant van de weg zijn rijstvelden met ook een vlak stuk waar we besluiten onze tent voor de nacht neer te zetten. De zonsondergang is prachtig en we genieten van de kleuren terwijl we lekker in ons bedje liggen. Die ochtend zitten we weer langs de rivier ons ontbijt te eten en genieten we van de langzame start en zien andere mensen op het water hun dag weer starten. Het is een mooie dag op de fiets maar het is echt heet aan het worden. We nemen een pont wat altijd een ervaring is. We zien mensen die op een eiland in de rivier leven in zelf gemaakte hutjes van plastic en houten palen, armoede is nog niet zo zichtbaar geweest als hier. We fietsen weer even door maar willen er geen lange dag van maken vanwege de hitte. We gaan van de weg af richting een nationaal park en zetten de tent aan de voet van een groene heuvel op. We zien een vuurtje op de heuvel en verwachten dat daar mensen zijn maar wanneer het donker word komen we er achter dat het een natuurbrand is. We proberen de brandweer te bellen maar kunnen niet bellen met de simkaart de wij hebben. We weten even niet wat we moeten doen. Op het moment dat we besluiten onze spullen te pakken en door te fietsen horen we sirene van ver dichterbij komen. We zien de brandweer wagen in de verte dus blijven we hier en bekijken we het schouwspel. De brandweer probeert in de buurt te komen maar over de zandpaden is het onmogelijk en ze besluiten om te keren. We wachten en wachten maar niemand komt om de brand te blussen. Die nacht zijn we om en om wakker geworden om te checken of de brand niet te dichtbij kwam. De volgende dag fietsen we de eerste 40km over een onverharde weg met flinke tegenwind. Het is erg zwaar en zijn dan ook erg blij als we weer asfalt zien. Alleen duurt dit niet al te lang en fietsen we weer over onverharde wegen. Het is een prachtige weg om te fietsen en we komen weinig mensen tegen alleen komen we niet echt vooruit. Na een lange dag ploeteren vinden we een plekje met wat hutjes op het water, drinken hier een colaatje en vragen of we hier onze tent mogen opzetten, dit is geen probleem. We hebben weer echt een prachtig plekje gevonden. De volgende dagen zullen we alleen maar over een grote weg fietsen richting Siem Reap. Gelukkig hebben we windje mee en de kilometers gaan hard. Om half 12 hebben we er al 70km op zitten. We besluiten te pauzeren en even te slapen. Vervolgens doen we onze inkopen. We besluiten om even van de grote weg af te gaan een komen bij een prachtige oude brug die afstamt uit de Angkor Wat tijd. We komen nu echt in de buurt. Omdat we alleen maar over de grote weg fietsen is het lastig om een slaapplek te vinden, dus gaan we kijken voor een plek in de stad. We vinden de prijzen te duur en denken een alternatief te hebben gevonden op Google maps. We vinden weer een prachtig plekje, maar als we eenmaal in ons tentje liggen komen er 4 mannen op de scooter. Eén ervan is van de politie, we moeten onze visums en paspoorten laten zien. Uiteindelijk moeten we wat geld betalen voor “onze veiligheid” en wat foto’s maken, maar mogen gelukkig blijven staan. De volgende dag is het nog een klein stukje over de grote weg naar Siem Reap. We zijn aangekomen in Siem Reap. Een plek die vooral bekend staat om de Angkor Wat tempels. Nina is hier al een keer geweest, maar er is zoveel te zien en het lijkt haar ook erg bijzonder om dit prachtige tempel complex op de fiets te mogen ontdekken. We komen aan in de middag en hebben besloten om meteen onze dagkaart voor het tempel complex te halen. We willen graag met zonsopkomst bij de Angkor wat tempel zijn. We kopen onze tickets en gaan vervolgens naar een bed en breakfast die redelijk dichtbij het tempelcomplex is. Verder op de dag gaan we nog naar de markt om wat eten in te slaan voor de aankomende dagen en we halen wat snacks voor de volgende dag. Ook gaat Q nog naar het politiebureau om toestemming te vragen om er met de drone te mogen vliegen, helaas blijkt dit een lastige procedure te zijn dus we laten het erbij. Het beloofd een lange dag te worden dus we gaan vroeg ons bed in. We kijken nog een YouTube filmpje over de geschiedenis van Angkor Wat om wat meer achtergrondinformatie te krijgen en krijgen nog meer zin om morgen op ontdekking te gaan. Het park gaat om 5 uur open maar de zon komt pas op om 6:15. We besluiten om 4:50 op te staan onze spullen in te pakken en op pad te gaan. Het hek van ons verblijf blijkt op slot te zitten, we moeten onze fietsen over het hek heen tillen. Hierna fietsen we door het donker over “wegen” richting de ingang van het park. Het is dagelijkse kost hier want overal rijden auto’s en tuktuks met toeristen met hetzelfde idee. Eenmaal aangekomen bij het park is het nog een stukje lopen, het begint te schemeren en we beginnen de contouren te zien van de tempel. Na een mooi stukje te hebben gevonden staan we met de andere toeristen te wachten op de zonsopkomst. De kleuren beginnen te veranderen in de lucht, maar rond een uurtje of 6 wordt het niet mooier. We blijven nog even wachten, kijken elkaar aan en besluiten om de tempel in te gaan. Hierdoor zijn we nog voor de rest van de menigte en kunnen dit prachtige bouwwerk goed bekijken. Aan de achterkant van de tempel is de mogelijkheid om naar het hoogste gelegen deel van de tempel te gaan. Dit blijkt nog niet open te zijn maar net als wij maar in de rij gaan staan gaat het open, wat een geluk. Als we eenmaal de trap omhoog willen lopen wordt Nina geweigerd. Je mag blijkbaar geen sjaal als bedekking gebruiken (ook geen korte broeken voor mannen, maar daar zijn ze minder streng mee). Dit is een flinke domper, Q wilt solidair zijn maar Nina staat erop dat Q toch gaat. Als Q eenmaal weer beneden komt ziet hij Nina daar een beetje verslagen zitten. Er zijn ondertussen genoeg mannen die ook niet de juiste kledingvoorschriften dragen maar die mogen wel naar binnen. Het is er zo mooi boven dat Nina dit niet mag missen dus besluiten we van kleding te ruilen. Nina trekt Q zijn shirt aan en Q doet Nina haar sjaal om. Op deze manier heeft Nina toch nog kunnen zien, want de laatste keer dat zij hier was, was het te druk en had ze besloten dit niet te bezoeken. Vervolgens gaan we terug naar onze fietsen om de andere tempels te bezichtigen. De eerst volgende tempel is een tempel die gelegen in boven op een heuvel. Ze zijn hier hard bezig met restauraties dus we kunnen niet overal heen, maar daardoor wel lekker rustig. Hierna komen we aan bij de Bayon tempel. Bij deze tempel zijn allemaal grote hoofden gemaakt van steen, erg indrukwekkend om te zien. Om hier te komen moet je ook over een grote brug fietsen en door een poort met daarboven op een hoofd. Wat een bouwwerken en dan te bedenken dit is gebouwd is in de 12e eeuw. Na een korte lunch pauze gaan we verder het park in. Er zijn verschillende tempels met allemaal een eigen verhaal en prachtig details. De andere tempel die nog het meest indruk heeft gemaakt is de Ta Prohm Tempel. Deze tempel is helemaal overgenomen door de natuur, overal groeien bomen doorheen. Er wordt geprobeerd samen te werken met de natuur maar dat lukt niet altijd dus je ziet een enorme stam die is afgezaagd om de veiligheid van de tempel en mens te waarborgen. Leuk feitje is ook dat deze tempel is gebruikt voor de film Tomb Raider. Na een lange dag van tempels kijken komen we uitgeput terug bij onze slaapplek. We eten wat om de hoek en gaan vroeg ons bed in. Wat was het een mooie dag en wat zijn we dankbaar dat we dit allemaal mogen ervaren.
  1. NinaKaptein
  2. Travelling by pedalling