Neede, Netherlands - Polarsteps

Geert Boers van PLA Nederland ken ik al vele jaren. Ik maakte diverse reportages over en bij hem, voornamelijk voor een tijdschrift dat helaas niet meer bestaat (CamperVaria). Ik wil twee zaken aanpassen in of beter aan onze Adria Twin. Het dakluik achter, boven de bedden, wil ik vervangen door een Maxxfan. Dat is een dakluik met een ventilator (op 12V), die kan blazen, afzuigen of alleen lucht in beweging brengen. Goedkoper en heel veel lichter dan een airco - waarvoor je ook altijd 230V nodig hebt. De gewichtstoename van de Maxxfan zal zo'n vijf kilo zijn. Die moet ik dan maar afvallen... De tweede aanpassing is een LPG-fles met een buitenvulopening. Vooral op koudere dagen en zonder stroom verbruik je best gas, voor de verwarming. Maar alle landen hebben hun eigen type gasfles, dus je kunt nergens een lege fles wisselen of laten vullen. LPG tanken kan - en mag - in de meeste landen wel. Nee, in Nederland eigenlijk niet, maar het gebeurt wel op grote schaal. (LPG als brandstof voor een voertuig kun je gewoon tanken bij tankstations in heel Europa. Een losse dampgastank mag je in Nederland alleen vullen bij erkende gasvulstations, dus niet bij een tankstation langs de weg. In het buitenland mag dat, uitzonderingen daargelaten, vaak nog wel. In Nederland is het niet toegestaan losse dampgastanks te voorzien van een buitenaansluiting om te vullen.) Vanmorgen op CP De Rucphense weide alles in de Twin opgeruimd, grijs water weg laten lopen, tien liter drinkwater bijgevuld en vertrokken. Met een volle dieseltank en twee fietsen achterop de weegbrug opgereden: net geen 3500 kg, het wettelijk maximum (auto/rijbewijs). Prima dus, want naar het buitenland nemen we doorgaans geen fietsen mee. Vooral in Oostenrijk worden campers nogal eens op gewicht gecontroleerd. Intussen sta ik bij de werkplaats van Geert Boers. Er is stroom en koffie: veel meer heb ik deze dagen niet nodig. Ik hoop morgen en anders vrijdag weer naar De Rucphense weide te rijden. Vannacht blijf ik hier bij de werkplaats overnachten.
  1. WillemLaros
  2. [Trip 86] LPG en Maxxfan