1. Dennis en Laura
  2. Nine Months to the South
  3. Yunguyo

Yunguyo, Peru - Polarsteps

Haaa allemaal, Ja daar zijn we weer met een verhaaltje. Vandaag, 17 januari, alweer 73 dagen op reis. Het klinkt misschien lang, maar voor ons vliegt de tijd voorbij. Met ons gaat alles goed! Wij genieten op en top van alles wat we zien en doen. De jungletour was een ongelofelijk gave ervaring. Vier dagen leven in een onbeschrijfelijk groene omgeving. Met continu het geluid van tropische vogels en af en toe het gebrul van apen. Vogels die zich niet meer laten horen wanneer het donker wordt. Dan worden de kikkers actief in geluiden maken en gaan ze opzoek naar muggen. Wij hebben vier dagen genoten van het rondpeddelen in deze fantastische omgeving in een kano. Dit deden we met onze gids Santos. Geboren en opgegroeid in een klein dorpje aan de rand van de jungle. Hij is bekend met alle medicinale planten in de jungle, is een ervaren visser, hij kent de route door de jungle op z'n duimpje en is topkok met een minimaal aantal producten. Er fladderen fel blauwe vlinders rond van zo'n 15 cm breed. Ze waren ons te snel af en gaven ons geen moment de kans om hun mooie vleugels op de foto te krijgen. Daarnaast hebben we veel andere dieren gezien. Van gekleurde sprinkhanen tot roze dolfijnen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Slapen op een verhoogd plateau onder een klamboe en heel veel antimuggenspray opspuiten om te hopen dat je niet weer met een verdubbeling aan muggenbulten wakker word. Want ja, wij gaan natuurlijk in het regenseizoen de jungle in, wanneer de muggen in zwermen op je af komen. Dat hebben we geweten. Een rood gestippeld patroon over heel ons lijf, als aandenken aan deze trip. We aten vooral rijst, ei, banaan en een vers gevangen visje. En dat smaakte heerlijk. We hebben in totaal zo'n 10 vissen op, waarvan 1 zelf gevangen met een nylon draadje waar een haakje aan zat. Apentrots was ik (Laura), al durfde ik hem niet van de haak af te halen. Maar goed ook! Bleek dit net een vis te zijn die je kan verwonden. Heb ik weer hoor! Onze gids sprong op om ons te hulp te schieten. Wat een gaaf avontuur. Na onze jungle tour zijn we per boot naar Iquitos gereisd. De grootste stad die onbereikbaar is per auto. Met apen- , schildpadden- en krokodillenvlees op de markt. Ja echt te koop! En waar we de Yagua stam bezochten om samen creatieve materialen te maken, Dennis leerde schieten en we samen een dansje waagde. Onze laatste bestemming in Noord-Peru was Huaraz. Een walhalla voor wandelaars. Enorme bergen, gletsjers, uitgestrekte gebieden, geisers en onbeschrijfelijk blauwe meren. Eigenlijk te mooi om waar te zijn. Huaraz heeft ons hart dan ook gestolen. Deze beelden zullen we nooit meer vergeten! Hier maakten we voor het eerst kennis met cocabladeren. Mensen kauwen deze bladeren bij het leven tegen de hoogteziekte. Met een bolle wang wandelen ze door de bergen. Ook delen Peruanen uit de bergen al hun eten en drinken eerst een beetje met de natuur. Dit is voor Pachamama, ofwel moeder aarde. Op deze manier bidden ze voor bijvoorbeeld mooi weer of wat ze ook maar willen wensen. Na vijf weken door het noorden van Peru te reizen gingen we dan toch echt naar het zuiden van Peru, het geplande deel van onze reis. Het Peru dat bekend is van de plaatjes. Waar eigenlijk alle toeristen komen die in Peru reizen. En waar het dus ook wat prijziger is voor toeristen. We genoten van het strand en bewonderden pinguïns, zeeleeuwen en kwallen van zo'n 40 cm breed. We lieten de adrenaline gieren door ons lichaam tijdens het sandboarden in de woestijn. Genoten van de witte stad Arequipa en wandelden twee dagen door de Colca Canyon. Vierden de feestdagen met andere reizigers, aan het strand en op het plein. Met voldoende hoeveelheid vuurwerk om ons heen. Met oud op nieuw vroegen we ons soms af of het carnaval was. Uitgedoste mensen in gele pakjes zagen we voorbij komen. De kleur van geluk voor het nieuwe jaar. Daarna gingen we naar onze laatste bestemming in Peru: Cusco. Een mooie oude stad in een bergachtig gebied. Waar ze heel goed weten hoe ze geld willen verdienen aan toeristen. Wij willen geen massage, weten zelf waar we naartoe willen reizen en genieten liever samen met jullie van deze mooie stad. Maargoed, ook vanuit Cusco hebben we hele gave dingen gedaan. We hebben de vierdaagse trekking Salkantay gewandeld richting Machu Picchu, waarbij we door een mooie omgeving liepen en op de tweede dag zelfs door de sneeuw liepen in een t-shirt. Echt magisch! We hebben drie dagen stralend weer gehad. Eenmaal bij Machu Picchu kregen we de zegen van boven. Zo'n 10 van de 11 uur regen. Gelukkig was deze oude Inca stad toch nog erg mooi tussen alle mysterieuze wolken door. Daarnaast beklommen we de Rainbow Mountain. Ongelofelijk dat een berg zoveel mooie kleuren kan hebben. En inmiddels kunnen we wel zeggen dat we echte berggeiten zijn. We lopen niet meer zo te hijgen en puffen en raken goed gewend aan hoogtes van 3000 tot 5000 meter. Hiken hebben we dan ook nog lang niet gezien en zullen we nog veel gaan doen. Na twee maanden hebben we afscheid genomen van dit prachtige land Peru. Op naar nieuwe avonturen in Bolivia en Patagonië (Chili, Argentinië).

Peru